Tips & Tricks Diamantboren

Het boren in de tegels. Hier vind je wat handige informatie!

Voor het boren van tegels kun je verschillende diamant tegelboren gebruiken. Zo hebben we ze voor het nat- en droog boren in keramische tegels zoals gres en porselein, maar ook voor natuursteen zoals marmer of graniet. De tegelboren voor droog gebruik zijn te onderscheiden in diamantboren met M14 aansluiting en HEX aansluiting. Die met M14 schroefdraad zijn geschikt voor op de haakse slijper en met HEX (zeskantaansluiting) zijn ook perfect te gebruiken met een boormachine. 

Welke boor voor tegels heb je precies waarvoor nodig? Allereerst geven we je een overzicht waar de verschillende boor maten voor te gebruiken zijn:

Bevestigingsgaten: gebruik hiervoor een 6 mm, 8 mm, 10 mm of 12 mm diamant tegelboor. Dit zijn de juiste maten voor een (stevige)plug.

16mm: Waterleiding & gas
20mm: Diverse PVC leidingen, grijze elektra kabel doorvoer +3/4 duim+
22mm: Ruim zittende elektra kabel, waterleiding 22mm 'preciespas'
25mm: Gele PVC pijp elektriciteit, waterleiding 22mm 'ruim', 
29mm: Diverse CV leidingen
32mm: Kraanmaat 
35mm: Kraanmaat 
44mm: Grijze/witte afvoer afvalwater, inbouwspot (franse) maat
51mm: Grijze afvoer afvalwater
64mm: Inbouwspot
67mm: Inbouwspot
68mm: Belgische wandcontactdoos
76mm: Nederlandse wandcontactdoos 'preciespas', 

Wat is het voordeel van droogboren?

Het voordeel van droog boren is dat er met een hoog toerental geboord kan worden waardoor je snel klaar bent met het boren van een gat. De M14 tegelboren werken het beste met een boorsnelheid van 10.000-14.000 toeren per minuut en voor de zeskantboren wordt een snelheid van 1500-4000 toeren per minuut geadviseerd.

Naast dat je snel klaar bent met het boren van een gat, kun je een tegel ook nog eens direct verlijmen nadat het gat geboord is. De tegel blijft namelijk volledig droog en hierdoor zal de lijm direct goed hechten.

TIP:
Boor altijd met een “tollende” beweging, zodat het boorgruis met de hete lucht uit het boorgat kan verdwijnen. Dit voorkomt dat de boorkop te heet wordt en “verbrandt”.

Heb je een haakse slijper? Dan heeft een tegelboor met M14-aansluiting de voorkeur voor het boren met extreem hoog toerental. Geen haakse slijper in het bezit? Gebruik dan een tegelboor met HEX-aansluiting voor op de (elektrische) boormachine.

Wist je dat?
Een boorgeleider de tegelboor op zijn plek houdt?
Dat je een “droogboor” ook kunt koelen met water?  
Dat je een diamantboor kan koelen met een spons?

Boor dan met de diamantboor een gat in een spons en hij is gelijk op maat!
Je hebt nu een rond sponsje voor die diamantboor.

Als je de spons dan in detegelboor stopt en je zorgt ervoor dat deze spons goed nat is voordat je gaat boren, dan komt het water vrij tijdens het boren. Hierdoor koel je het oppervlak met water zonder veel water te knoeien.

Deze tip geldt natuurlijk ook voor droogboren, want op deze manier gaan deze nog langer mee!

Diamantboor nodig? Bekijk onze Tools